fredag 27. januar 2012

Karens jul

"Karens jul" er en novelle, som sterter med historien om et "ferjemannshus". En politimann går runden sin, og oppdager at noen oppholder seg i dette skuret uten tillatelse. Personen som oppholder seg der, er ei ung jente med navn Karen og hennes nyfødte barn. Hun er i skuret for å søke tilflukt for kulden og for å vente på at "Madam Olsen", hennes arbeidsgiver, skal komme hjem igjen etter å ha ligget syk på landet. Karen forventer at  "Madam Olsen" kommer hjem til jul.
Politimannen går med på at hun skal få oppholde seg i skuret de tre siste dagene frem til jul, men ingen måtte oppdage at hun var der.
Tre dager senere går politimannen forbi skuret og ser at hun sitter i akkurat samme stilling som kvelden før. Døren er låst, så han knuser en rute og får opp døren. Inne i skuret finner han Karen og barnet ihjelfrosset.
Den første arbeidsdagen etter julehelgen ble skuret revet for at det ikke skal være tilholdssted for "alskens løsgjengere".
Jeg tror at dette lille, nedslitte og forlatte skuret kan sammenlignes og bli sett på som et bilde av Karens tragiske skjebne. Karen er ung, har slitte klær og er forlatt av foreldre, barnefar og arbeidsgiver. Det er en sammenheng mellom disse.
Naturalististene var ofte opptatt av å fremstille skyggesidene i samfunnet, og mente ofte at var du født fattig, ville du forbli fattig resten av livet. "Karens jul" viser til dette.

2 kommentarer:

  1. Teksten var kort og rett på sak. Den var bra skrevet og du har formulert settningene bra. Men den kunne gjerne hatt litt mer lengde. Beskrivelsen av samenhengen mellom Karen og skuret var bra og jes skjønner denne tankegangen. Kunne skrevet litt mer om naturalismen

    SvarSlett