onsdag 25. januar 2012

Et dukkehjem og realismen

"Et dukkehjem" er et drama som handler om Nora og mannen Torvald.
hennes rolle i ekteskapet er som en dukke, hennes hjem et dukkehjem og hennes ektemann Torvald refererer stadig til henne som hans lille "lerkefugl" eller"ekorn".
Mens Torvald var døende pga. sykdom, forfalsket Nora (som var en stor forbrytelse) hennes fars underskrift på et gjeldsbrev for å få nok penger til å redde Torvalds liv
Nora forlater Torvald og barna for å lete etter seg selv, etter å ha innsett at Torvald ikke var den edle personen hun hadde tidligere trodd.

Realismen:
Realisme brukes i hverdagsspråket synonymt med "virkelighetssans". Innen eldre kunst brukes begrepet om "det som imiterer virkeligheten"
Realismen blomstret opp etter poetisk realismen rundt 1875 og varte til omtrent 1890.

Realistene ønsket å skrive tendensromaner; de ville komme med et synspunkt i samfunnsdebatten. Tematikken er gjerne konflikten mellom individ og samfunn. Mennesket vil realisere seg, men møter stengsler i form av ektefelle, kirke, skoleverk eller sosial tilhørighet. Samfunnet hindrer menneskets frihet, og det er dette realistene kritiserer.
Realistene kritiserer institusjoner som familien, ekteskapet, arbeidslivet og forholdet mellom kjønn, generasjoner og klasser.

Det moderne prosjektet: er en dominerende filosofisk retning, som strakk seg fra 1500-tallet og frem til i dag. Det moderne prosjektet dreier seg i all hovedsak om å strekke seg etter friheten, fornuften, opplysning og fremskrittet.

"Et dukkehjem" er en del av det moderne prsjektet, fordi dramaet handler om at Nora strekker seg etter friheten, oppdager at Torvald ikke er den hun trodde, tar til fornuften og vil finne ut ting om seg selv ved å forlate mannen og barna (uansett om at det på den tiden og litt i dag ikke er regnet som fornuftig)
Det kan også regnes som et steg for rettighetene mellom menn og kvinner skulle bli mer likeverdige.

Jeg synes at "et dukkehjem" var litt interresang, men samtidig hviste jeg hvordan det ville ende, så den ble litt kjedelig og vanskelig å følge med etterhvert...

1 kommentar:

  1. Teksten om et dukkehjem er bra men litt kort. Resten av oppgavene er bra og du forklarer klart og tydelig, alle punktene er godt synelig og lette og plukke ut.

    SvarSlett